Раните бракови не е традиција и култура на Ромите

RANI BRAKOVI

Во склоп на кампањата од 16 дена активизам против насилство врз жените, женската ромска мрежа „ Успех„ започнаа со голем број на активности во шест града во БиХ.

Како и секоја година така и оваа , здружението „ Млади Роми„ од Витез, како член на мрежата исто така учествува во тие активности, со фокус на темата „ Рани бракови и насилство насилство на врсниците„ кое ова здружение го идентификува како проблем во пораст. Од таа причина Здружението организира работилница на оваа тема.

“Раните бракови не е традиција и култура на Ромите во БиХ, и затоа е важно ромската заедница и општеството во целина да го препознае овој проблем, и момчињата и девојчињата да се охрабрат да се работи на нивна едукацација и поголемо вклучување во образовниот систем „ напомена Алдина Дениќ, претседател на Здружението „Млади Роми„ од Витез.

You may also like...

Sorry - Comments are closed