Успешни и образовани Роми од Ниш

NISH

Тоа се Роми кои се успешни во работата со која се занимаваат. Иако како нација се исклучени од општеството, на примерите од овие поединци од Ниш може да се забележи дека за предрасуди нема место.

Силвија Нешиќ (22) не е единствена во семејството која се образива музички, но е прва која се запиша на факултет. Студира музика, свири на клавир пее во академскиот хор и патува. Во слободно време , како активист во НВО „Тернипе„ малдите Роми ги мотивира да се едуцираат. „ Се трудам , посебно кон девојчињата да им бидам пример за да хо продолжат своето образование, со образложение дека кога се сака се се може„ вели Силвија.

Исто како позитивиен пример е и Наташа Петровиќ (37) која исто е посветена кон девојчињата од руралните средини, и како педагошки асистент и како тренер на женски фудбалски клуб. Инаку фудбалот и е омилено хоби со години, и вистински ужива во него. „ Фудбалот одсекогаш ме интересираше. Бев член на ЖФК Машинац 13 години, а бев и член на малдинската репрезентација. Сега веќе сум 2 години тренер на ЖФК „Морава„ од Житковец„ напомена Наташа.

You may also like...

Sorry - Comments are closed