Според Германија „Шенген системот“ е во опасност

SHENGEN

Слободното движење на европските граѓани без гранични контрола е во опасност откако Данска и Шведска воведоа гранични контроли при влезот во овие земји, смета германската влада.

Слободното движење на европските граѓани без гранични контрола е во опасност откако Данска и Шведска воведоа гранични контроли при влезот во овие земји, смета германската влада.

„Слободата на движење е важен принцип – едено од најголемите достигнувања на Европската уннија во последните години“ , ијзави денеска во Берлин портпаролот на германското министерство за надворешни работи Мартин Шефер.

Шенген системот е многу важен но тој е во опасност, смета Шефер во врска со воведувањето на гранична контрола кон Германија од страна на Данска на истиот ден кога Шведска воведе гранична контрола на границата со Данска.

Причината за воведувањето на граничните контроли е зголемениот број бегалци кој што пристгнуваат на европско тло и одбивањето на голем дел од земјите членки на ЕУ да ги прифатат квотите кои што беа договорени во Брисел.

You may also like...

Sorry - Comments are closed

Send as Kolumns

Full Name (required)

Your Email (required)

Category (required)

Upload File (required: .txt, .doc, .docx)

Captcha (required)
captcha