Send as Kolumns

Full Name (required)

Your Email (required)

Category (required)

Upload File (required: .txt, .doc, .docx)

Captcha (required)
captcha

СВЕТСКИ ДЕН НА БОРБА ПРОТИВ СИДА: Македонија се приклучува за подигање на свеста

Светскиот ден на борба против СИДА, 1 Декември, ќе биде одбележан и во Македонија со низа настани преку кои треба да се подигне свеста за заштита од оваа болест.

Новите случаи на заразени со ХИВ-вирусот меѓу тинејџерите може да се зголемат за 60 отсто и да достигнат бројка од 400 илјади годишно во 2030 година доколку не се забрза темпото за преземање мерки врз оваа ранлива група од населението, се наведува во извештај на УНИЦЕФ.

„Доколку напредокот во работата со таа група се забави, последиците може да се покажат како катастрофални“, нагласи УНИЦЕФ и предупреди дека парите што се даваат за борба против СИДА се намалени од 2014 година.

Минатата недела ОН објавија успех во борбата против оваа болест на имунолошкиот систем.

You may also like...

Sorry - Comments are closed

Video

Follow Us