ПУТИН: НЕ САКАМЕ СИРИЈА ДА ЗАВРШИ КАКО ИРАК И ЛИБИЈА

(FILES) A file picture taken on September 23, 2011, shows Russia's Prime Minister Vladimir Putin speaking at a congress of the ruling United Russia party in Moscow.  Putin denied today he was the shoe-in candidate in Russia's presidential vote after announcing his plan to return to the Kremlin in a role reversal with Dmitry Medvedev. Putin recorded an extended interview with Russia's three main television channels, snippets of which were shown early  on October 17, 2011, ahead of the full prime time broadcast at 8:30 pm (1630 GMT). AFP PHOTO / NATALIA KOLESNIKOVA (Photo credit should read NATALIA KOLESNIKOVA/AFP/Getty Images)
(FILES) A file picture taken on September 23, 2011, shows Russia's Prime Minister Vladimir Putin speaking at a congress of the ruling United Russia party in Moscow. Putin denied today he was the shoe-in candidate in Russia's presidential vote after announcing his plan to return to the Kremlin in a role reversal with Dmitry Medvedev. Putin recorded an extended interview with Russia's three main television channels, snippets of which were shown early on October 17, 2011, ahead of the full prime time broadcast at 8:30 pm (1630 GMT). AFP PHOTO / NATALIA KOLESNIKOVA (Photo credit should read NATALIA KOLESNIKOVA/AFP/Getty Images)

Во вториот дел од интервјуто за екипата на германското издание Bild, дадено од Сочи, рускиот претседател Владимир Путин прецизира дека не ги сфаќа сериозно зборовите на Барак Обама дека Русија е “регионална сила”, како и не го смета за сериозно и тврдењето дека Американците се “избраниот народ”.

Тој изјави дека Русите не си ја припишуваат улогата на “суперсила”, бидејќи е “премногу непотребно”.

“Ние продолжуваме да бидеме една од водечките економски нации во светот. Што се однесува до терминот “регионална сила”, јас ќе препорачам да се погледне картата на светот. На Запад нашиот регион е Европа. На исток се граничиме со Јапонија и САД во Аљаска. На север имаме граница со Канада. Ако сакате да го намалите значењето на Русија во светот со тоа всушност сакате да ја преувеличите својата земја. Ваквиот потег е грешка “, се неговите зборови.

Руската Федерација може да му даде азил на сирискиот претседател Башар Асад, ако тој биде принуден да ја напушти земја, изјави рускиот претседател.

“Сигурно беше многу потешко да му дадеме азил на г-дин Сноуден во Русија, отколку што би било за Асад”, смета тој, но мисли дека е премногу рано да се зборува на оваа тема.

You may also like...

Sorry - Comments are closed

Send as Kolumns

Full Name (required)

Your Email (required)

Category (required)

Upload File (required: .txt, .doc, .docx)

Captcha (required)
captcha