Протест притив загадениот воздух

12387808_1197874973575336_717191366_n-860x680

Во отсуство од конкретен ангажман од страна на надлежните кои не преземаат ништо против загадениот воздух.

Денеска е најавен протест на граѓани и активисти кои се организираат преку социјалните мрежи.

Тие бараат конкретни мерки од институциите против енормното загадување на воздухот: воведување пар¬непар возење, забрана за движење на возила кои се без катализатори за издувни гасови, бесплатен градски превоз цела зима, зголемен број на инспекции, обезбедување на бесплатен огрев за граѓаните кои се греат на гуми како и привремена забрана за работа на сите индустриските капацитети.

Според проценките од студијата на Светската банка во Македонија, 1.100 луѓе годишно умираат како последица на аерозагадувањето.

You may also like...

Sorry - Comments are closed

Send as Kolumns

Full Name (required)

Your Email (required)

Category (required)

Upload File (required: .txt, .doc, .docx)

Captcha (required)
captcha