Отровни кинески играчки повлечени од пазарите во Црна Гора

MASA KASA

Црногорските санитарни инспектори при контрола на безбедноста на пластични играчки кај пет пронајдоа хемикалија фталат над пропишаното ниво, ризична по здравјето на детето па затоа овие играчки се повлечени од продажba.

Хемикалијата е пронајдена во пластичната кукла „Mаша“, сет пластични патчиња, музичка кукла, пластичната кукла диверсити фешн и во гумената играчка „Бабл тојс“, сите со потекло од Кина.

Инспекторите алармираат до нивните колеги во другите земји да направата контроли и да ги повлечат играчките од продавниците.

Опасната хемикалија може штетно да влијае врз плодноста и плодот, го нарушува хормонскиот систем, а може да предизвика и алергии и нарушување во развојот на децата.

На пазарот се пронајдени 160 парчиња играчки кои итно се повлечени од промет.

You may also like...

Sorry - Comments are closed

Send as Kolumns

Full Name (required)

Your Email (required)

Category (required)

Upload File (required: .txt, .doc, .docx)

Captcha (required)
captcha