Send as Kolumns

Full Name (required)

Your Email (required)

Category (required)

Upload File (required: .txt, .doc, .docx)

Captcha (required)
captcha

Острени: Нема членство во ЕУ без признавање на јазикот и културата на Албанците

Членството во Европската унија и во НАТО е многу далеку без признавање на јазикот и културата на Албанците во Македонија, изјави челникот на УНИТЕТИ, Г’зим Острени на митингот на коалицијата Алијанса на Албанците, во петокот вечерта во Кичево, пренесе телевизијата 21.

„Со оваа власт ќе бидеме се подалеку од Европската унија. Како ќе го развиеме меѓукултурниот дијалог, како што бараат од ЕУ, без претходно признавање на албанскиот јазик од Македонците. Не само државата, туку и сограѓаните Македонци треба да го научат албанскиот јазик. Тие не ја признаваат нашата култура и историја“, изјави Острени.

Острени: Нема членство во ЕУ без признавање на јазикот и културата на Албанците

На предизборниот собир зборуваше и челникот на ДР-ДПА, Зијадин Села, кој истакна дека гласот за нивната коалиција има големо значење, бидејќи според него, секој глас за нив е нова можност за обединување на Албанците во Македонија.

Претседателот на НДП, Весел Мемеди, пак, нагласи дека време е Албанците да почнат да гласаат поинаку од претходните изборни циклуси.

You may also like...

Sorry - Comments are closed

Video

Follow Us