Од ромска музика до класика: Концерт на Gipsy Rhapsody Band во Белград

gipsi

Составот „ Gipsy Rhapsody Band”,продолжувајки ја традицијата на познатиот оркестар „Ромален„ на 15 ноември ќе одржи концерт во Коларичев центар во Белград со почеток од 21 часот.

“Gipsy Rhapsody Band” се формираше како бенд да се обнови звукот на оркестарот “Romalen” кој егзистираше на естрадата во 60-тите и 70-тите години од 20 век. На чело на тој состав беа членовите на семејството Васикќ , Данило и Бошко како и нивните деца и други Роми.

Синот на Данило Васиќ , Перица подолго време работеше на обновување на оркестарот но сега под името “Gipsy Rhapsody Band”.

– На репертоарот имаме оркестарски нумери: срспки, ромски, романски, унгарски, руски, грчки, шпански и други евергрин нумери.

Публиката ќе има можност да ги слушнат стандардните ромски нумери: “Piravel o Mile”, “Đelem Đelem”, “Parno gras”, “Oluja”, “Amen sama but roma”, “Ivuška”, “Cvetala kaliana”, “Moj Borije”, и оркестарските композиции “Балкан Фантазија”, “Хора Футура”, “Сарба си Хора”, “Брамсова игра бр.5” – напоменуваат членовите на “Gipsy Rhapsody Band”.

You may also like...

Sorry - Comments are closed