Send as Kolumns

Full Name (required)

Your Email (required)

Category (required)

Upload File (required: .txt, .doc, .docx)

Captcha (required)
captcha

Обновени преговорите за Кипар

Преговорите за решавање на кипарското прашање се обновуваат денеска, а целта е да се постигне напредок по сите отворени прашања пред меѓународната конференција за Кипар, закажана за 12 јануари, јавуваат кипарски грчки медиуми.

Претстојат 36 денови на забрзани преговори со цел на 9 јануари кипарското прашање да влезе во заклучна фаза, пишува грчкиот кипарски весник „Политис“.

Меѓународната конференција за кипарското прашање се очекува да биде одржана на 12 јануари во Женева. Весникот посочува дека пред таа недела не се очекува средба меѓу лидерите на кипарските Грци и кипарските Турци, Никос Анастасиадис и Мустафа Акинџи.

 screenshot-3

– Двајцата преговарачи Андреас Мавројанис и Јоздил Нами ќе се фатат за работа, пишува весникот „Алитија“.

– Кипарските Грци подготвуват формула за враќање на градот Морфу во обид да се одговори на барањата на кипарските Турци, пишува весникот „Филелефтерос“. Градот Морфу се наоѓа во Северен Кипар, но пред разделувањето бил населен со кипарски Грци.

Прашањето за негово враќање е меѓу темите, кои создаваат најголеми тензии меѓу двете заедници и беше една од причините  да бидат прекинати преговорите меѓу двајцата лидери, кои се сретнаа во Швајцарија минатиот месец.

You may also like...

Sorry - Comments are closed

Video

Follow Us