Обама ја почна историската посета на Куба

OBAMA

Американскиот претседател Барак Обама вчера пристигна во Хавана со што ја започна историската посета на Куба, прва на претседател на САД по 88 години. Посетата, која претставува голем чекор кон подобрување на односите заладени од револуцијата на Фидел Кастро во 1959 година, доаѓа 15 месеци откако Обама ја смени американската политика спрема Куба и започна да ги нормализира односите.

Највисок претставник на Куба на пречекот на аеродоромот во Хавана беше министерот за надворешни работи Бруно Родригез Париља. Обама најпрвин се сретна со персоналот на повторно отворената американска амбасада во Хавана. Предвидено е Обама да се сретне со кубанскиот претседател Раул Кастро, како и со политички дидиденти.

Вчера протестот на дисиденти во Хавана беше разбиен, само неколку часа пред доаѓањето на Обама, а неколкумина беа уапсени.

You may also like...

Sorry - Comments are closed

Send as Kolumns

Full Name (required)

Your Email (required)

Category (required)

Upload File (required: .txt, .doc, .docx)

Captcha (required)
captcha