Обама за поголема контрола на продажбата на оружје

OBAMA

Американскиот претседател Барак Обама изјави дека планира да ги искористи своите овластувања со цел да побара сите продавачи на пиштоли да бидат регистрирани како дилери и да се извршува проверка на потенцијалните купувачи на оружје.

Неговиот план го заобиколува Конгресот предводен од републиканците, кои одбија да го земат во превид зголемувањето на контролата на оружјето во САД и покрај зачестените инциденти на масовни престрелки.

Според Обама, новите правила се во рамките на неговите уставни овластувања како претседател, но бидејќи жестоко се спротивставиле поборниците за поседување оружје тој очекува прашањето да стане голем проблем за време на претстојните претседателски избори.

You may also like...

Sorry - Comments are closed

Send as Kolumns

Full Name (required)

Your Email (required)

Category (required)

Upload File (required: .txt, .doc, .docx)

Captcha (required)
captcha