Send as Kolumns

Full Name (required)

Your Email (required)

Category (required)

Upload File (required: .txt, .doc, .docx)

Captcha (required)
captcha

Македонците се жалат на корупција

Богатите ја користат корупцијата за свои цели, граѓаните се плашат да ја пријават а владата лошо се справува со нејзинот оспречување.
Ова е генералната оценка од барометарот на транспаренси интернепенал за корупцијата на глобално ниво. Според нивните резултати за земјава 29 % од граѓаните не пријавуваат корупција затоа што се плашат од последиците, додека 16 проценти не пријавуваат затоа што мислат дека таа тешко се докажува. Она што е загрижувачко вели Тасева е тоа што последниве две години се намалува процентот на граѓани кои се спремни да превземат нешто за да спречат корупција.

Полошо е вели Тасева, тоа што корупцијата е најстапена во владините кулоари и богатите луѓе кои влијаат во спроведувањето на политики за свој интерес. Од транспаренси интернешенал посочуваат дека политичката корупција никогаш не престанала да постои во земјава.

Според последниот барометар за корупција најмногу мито граѓаните платиле во здравствениот сектор сообраќајната полиција и при вадење на службени документи. Загрижувачко е валат тоа што речиси 40 проценти сметаат дека неможе да се направи ништо за да се спречи корупцијата.

You may also like...

Sorry - Comments are closed

Video

Follow Us