Send as Kolumns

Full Name (required)

Your Email (required)

Category (required)

Upload File (required: .txt, .doc, .docx)

Captcha (required)
captcha

Левица: Минимален приход за секое семејство до 12 илјади денари

Носителот на кандидатската листа на Левица во Изборната единица 4, Митко Николов денеска пред струмичани ја претстави изборната програма и мерките што ги опфаќа, како и сите поглавја од изборната програма.

Николов посочи дека политичката апртија Левица е на страната на обичниот човек, земјоделецот, работникот, корисниците на социјална помош и на, како што рече, сите обесправени во Македонија.

– Социјалните случаи не може да живеат со две илајди денари социјална помош. Политичката партија Левица во изборната програма предвидува наместо социјална помош минимален загарантиран приход за секое семејство по 12 илјади денари за четири лица за прехрана и хигиена. Не може да се живее со девет илјади месечно, а функционери по 90 илјади денари. Предвидуваме 15 илјади денари минимална плата во сите области, затоа што не може кожарска и текстилна индустрија да земаат плата помала од 15.000, вели Николов.

Левица: Минимален приход за секое семејство до 12 илјади денари

Левица не се согласува со зголемување на старосната граница за пензионирање, за, како што вели, решавање на проблемите со пензискиот фонд на грбот на работниците.

– Во нашата изборна програма предвидуваме и пензионирање врз основа на работен стаж. Со 35 години работен стаж да може работникот да замине во пензија, вели Николов.

Тој вели дека мерките на Левица се во насока на трансформација на капиталот и ресурсите од богатите кон сиромашните. Државата да одвојува поголеми средства за сиромашните за сметка на тоа даноците на богатите ќе бидат поголеми.

You may also like...

Sorry - Comments are closed

Video

Follow Us