Иванов: ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ да се помират, лична одговорност мора да има

POPOVSKI

Претседателот Ѓорге Иванов во годишното обраќање ги повика лидерите на ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ да се помират и да се сплотат околу државните интереси на Македонија. -Во омразата никој нема иднина, ниту има надеж. Повикувам на простување, помирување и сплотување околу државните интереси, рече тој. Тој предупреди дека нема да дозволи Македонија да биде бинационална држава, и како што рече федерална држава.

-Слушам дека се бара двојазичност на цела територија, тоа е затворено прашање. Службената употреба зависи од статистиката, а единствен начин за да се утврди статистиката е пописот. Без нов попис не може да се бараат права кои зависат од статистиката. Им порачувам дека е неодгорно да се бараат права без обврски, а обврска на секој е да се грижи за добрто на оваа наша заедничка татквовина. Неодговорне е некои лидери да ги ставаат државните интереси зад партиските, ги предупредувам да внимаваат што прават, да не помислат да преговараат за државните интереси на Македонија и македонскиот народ, за тоа не се разговара и преговара. Никој нема мандат да го продава она за што сонувале и гинеле генерации, Македонија ниту е ниту ќе се согасам да биде бинационална држава, рече Иванов.

Се повикикувам на ингеренциите како претседател дека ќе ги бранам суверенитетот и територијалниот интегритет од внатрешните и надворешни ризици, рече Иванов. Во говорот, Иванов како неодговорно го нарече однесувањето на некои партискки лидери кои државните според него, ги сведоа на лични интереси. Се заборави дека да се биде политичар треба да се биде пристоен, рече Иванов.

Иванов призна дека имало преголема партизација на државата која довела до тоа граѓаните новинарите, музичарите, бизнисмените да станат заложници на политичкита партии.. Иванов повика да не се напаѓаат амбасадорите во земјава, но и нив не ги предупреди да не ја преминуваат линијата која е предвидена со Виенската конвенција. Тој го нападна Специјалното јавно обвинителство и повторно кажа дека помилувањата ги дал за доброто на сите.

СЈО служи за уцена на политичките противници. Потпишувајќи го законот за СЈО јас не очекував селективност во неговата рабоа. Јас бев единствената институција која може да носи одлуки, и понудив решение и помирување за сите кои без вклучени во политичката риза. Еден ден кога ќе бидат декласифицирани сите документи ќе видат зошто ја потпишав аболицијата, тоа беше за да се избегне анархија, рече Иванов.

You may also like...

Sorry - Comments are closed

Send as Kolumns

Full Name (required)

Your Email (required)

Category (required)

Upload File (required: .txt, .doc, .docx)

Captcha (required)
captcha