Send as Kolumns

Full Name (required)

Your Email (required)

Category (required)

Upload File (required: .txt, .doc, .docx)

Captcha (required)
captcha

Заклетва на 44 американски волонтери од Мировниот корпус

Четириесет и четворица Американци денеска ќе дадат заклетва пред американскиот амбасадор во Македонија Џес Бејли и официјално ќе станат волонтери на Мировниот корпус, кој во Македонија прославува 20 години од постоењето.

Новите волонтери ќе се приклучат на повеќе од 680 американски државјани коишто биле во Македонија, од отворањето на Корпусот во 1996 година. Новата група волонтери е 21 што ќе живее и работи во Македонија.

– Овој настан ќе го одбележи успешното завршување на интензивната 11-неделна обука во која волонтерите го изучуваат македонскиот и албанскиот јазик и култура. По давањето заклетва, новите волонтери на Мировниот корпус ќе ја почнат својата двегодишна служба во заедниците низ Македонија – соопшти Корпусот.

Мировниот корпус е основан во 1961 година од претседателот Џон Ф. Кенеди. Има три цели: да се обезбедат волонтери кои ќе придонесат во развојот на заинтересираните земји преку размена на информации и искуства, да помогне луѓето од земјата домаќин да имаат подобро разбирање за луѓето од Америка и да помогне луѓето од Америка да стекнат подобро разбирање за народите од земјите низ светот.

Преку своите активности, доброволците на Мировниот корпус промовираат мир во меѓународната заедница и подобро разбирање меѓу луѓето од различни култури и традиции.

You may also like...

Sorry - Comments are closed

Video

Follow Us