ДУИ ЧЕКА СДСМ ДА ГО СВИКА СОБРАНИЕТО

PARLAMENT

Сега СДСМ е на потег. Вака коментира потпаролот на ДУИ Бујар Османи, запрашан за тоа зошто сè уште не се свикува собраниската седница за конституирањена влада, и покрај тоа што експертите потврдија дека улогата на претседателот во целиоит процес е процедурална.

Тоа прашање треба да се постави до СДСМ. Ние немаме никаков проблем околу свикувањето Собранието. Разговарано е за оваа тема во рамките на новото парламентарно мнозинство и согласни сме дека нештата треба да одат по следниов распоред: да се конституира Собранието, да се избере претседател и во меѓувреме да се почека дали Иванов ќе рефлектира по однос на неговата одлука дали ќе се премисли да го додели мандатот. Доколку нема промемни во одлуката ќе се оди со план Б, конституирање на влада без доделен мандат од претседателот

изјави Бујар Османи.

Османи во дополнение на својот одговор уште еднаш нагласи дека „што се однесува до проблематизирањето на прашањето за употребата на јазикот, разликите во преговарачките позиции помеѓу ВМРО-ДПМНЕ И СДСМ беа во нијанси.

Од СДСМ нема одговор со кога и што се чека за да се свикаат Собранието, и, кога евентуално ќе се активира најавениот План Б..

You may also like...

Sorry - Comments are closed

Send as Kolumns

Full Name (required)

Your Email (required)

Category (required)

Upload File (required: .txt, .doc, .docx)

Captcha (required)
captcha