ДПА ГО ПОДРЖУВА МНОЗИНСТВОТО ОД 67 ПРАТЕНИКА

TACHI

Мнозинството од 67 пратеници за ДПА е апсолутено легален. И ние сме таму како вистинска опоцизија. Ние мислиме дека одлуките на Иванов и оваа што го прави ВМРО ДПМНЕ во Собранието, претставува супсендирање на основните принципи на демократијата, директно газење на Уставот и законите – изјави Мендух Тачи во интервју за порталот Лајм.

Ние, со гласовите што ги освоивме ќе го поддржиме мнозинството од 67 пратеници. Кога станува збор за евроинтеграциските процеси кои тврдат дека се приоритетни, имаат бланко поддршка од ДПА. За унапредувањето на правата на албанците, па макар било и милиметар по милиметар, имаат апсолутна поддршка од нас.

Дефинитивно сакам да бидам јасен: Оваа двојка на пратеници на ДПА е во рамките на легалната 69-ка, и секогаш ќе биде. Утре може да се случи некој да го бојкотира Собранието, доколку 67-ката успее да направи Влада, ние нема да го направиме тоа.

Дали ќе гласаме ние на пример за претседателот на Собранието? Можеби и ќе го гласаме, но предложениот кандидат е друга тема. Кога зборуваме за индивидуалци, можеби ќе го поддржиме, но ќе ги наведеме политичките вредности и мани на тој индивидуалец, не личните.– изјави Тачи.

Според Тачи, ДПА ќе ја поддржи Платформата на албанците, но само доколку се додаде уште една точка, а тоа е точката од платформата на ДПА, за консензуално одлучување во Македонија.

Според Тачи унитарноста на Македонија е загрозена од Ѓорге Иванов.

You may also like...

Sorry - Comments are closed