Send as Kolumns

Full Name (required)

Your Email (required)

Category (required)

Upload File (required: .txt, .doc, .docx)

Captcha (required)
captcha

АНДРЕАС ГРОС: Македонските деца треба да учат албански, јазиците да се изедначат

Поранешниот швајцарски политичар јавно побарал Македонија да стане двојазична, односно да се промени македонскиот Устав по примерот на Швајцарија

Поранешниот швајцарски политичар Андреас Грос во рамките на панел-дискусијата во Берн, Швајцарија, каде што учествувал лидерот на СДСМ, Зоран Заев, а на кој најголемиот дел од публиката биле припадници на албанската дијаспора од Македонија, кажал ставови кои се контрауставни за нашата земја.

Грос јавно побарал Македонија да стане двојазична, односно да се промени македонскиот устав по примерот на Швајцарија.

– Двата јазика, македонскиот и албанскиот, треба да бидат официјални за да може да се користат на еднаков начин во сите региони во земјата, исто како во Швајцарија. Kај нас, имињата на улиците се на два јазика, така треба да биде и во Македонија. Македонците да учат албански и Албанците македонски – рекол Грос на трибината во Берн.

You may also like...

Sorry - Comments are closed

Video

Follow Us